دررفتگی کشکک زانو زمانی اتفاق میافتد که استخوان کشکک از محل اصلی خود خارج شود. دررفتگی این استخوان عدسی شکل که در قسمت جلویی زانو قرار دارد؛ ممکن است به درگیری مفاصل و رباطهای متصل به این استخوان ختم یابد که در این صورت، افراد درد بسیار زیادی را متحمل میشوند و ممکن است لازم شود عمل جراحی انجام بدهند. البته باید بدانید که افراد میتوانند در رفتگی کشکک زانو را با استفاده از انجام برخی ورزشهای مخصوص و حرکات اصلاحی درمان کنند. در ادامه، به بررسی این حرکات و شیوه انجام آنها برای درمان تضمینی در رفتگی کشکک زانو میپردازیم.
فهرست محتوا
Toggleدلایل دررفتگی کشکک زانو
کشکک زانو ممکن است به صورت جزئی یا کامل اتفاق بیفتد. این استخوان در یک شکاف در جلو زانو قرار گرفته است و هنگام دررفتگی، کشکک از محل این شکاف خارج میشود. دررفتگی کشکک زانو به دلایل مختلفی اتفاق میافتد که به عنوان برخی از آنها میتوان به اصابت ضربه با شدت زیاد یا خم کردن ناگهانی پا اشاره کرد. علائم دررفتگی این استخوان اکثرا در میان ورزشکاران حرفهای دیده میشود؛ اما سایر افراد نیز ممکن است در برخی سوانح نظیر تصادف شدید، با این مشکل مواجه شوند.
در برخی از افراد، کشکک زانو به صورت مادرزادی ناپایدار است. در این افراد، مفاصل متصل به این استخوان شل هستند و امکان بیشتری برای دررفتگی زانو آنها وجود دارد. این مشکلات ژنتیکی نیز از دیگر دلایل دررفتگی استخوان کشکک زانو به شمار میروند.
راههای تشخیص دررفتگی زانو
بسیاری از افراد با شکایت از تکان خوردن کشکک زانو به پزشک مراجعه میکنند. تشخیص دررفتگی کشکک زانو باید توسط پزشک متخصص انجام شود. در معاینات، پزشک با استفاده از تصاویر اشعه X و نتایج اسکن MRI میتواند دررفتگی استخوان کشکک از محل اصلی خود را تشخیص دهد و در صورت نیاز به عمل جراحی، فرد را برای عمل آماده کند.
دقت داشته باشید که دررفتگی این استخوان ممکن است به صورت کلی یا جزئی رخ دهد. هنگام دررفتگی کامل کشکک، رباط متصل به آن به صورت کامل پاره میشود یا تحت فشار شدیدی قرار میگیرد. دررفتگی جزئی این استخوان، معمولا نیازی به عمل جراحی نیست و فرد میتواند درمان دررفتگی کشکک زانو با ورزش را در خانه انجام دهد تا به بهبودی کامل دست یابد. البته باید توجه داشته باشید که درمان تنها زمانی صورت میگیرد که این حرکات اصلاحی به صورت منظم و پیوسته انجام شوند تا فرد بتواند به نتیجه موردنظر خود از آنها برسد.
روشهای درمانی دررفتگی کشکک زانو
درمان تکان خوردن کشکک زانو میتواند به کمک ورزشهای خانگی و انجام مجموعهای از حرکات اصلاحی در منزل انجام شود. البته باید توجه داشته باشید که این ورزشها حتما تحت نظر پزشک متخصص انجام شوند تا بتوانید به نتیجه خوبی از آنها دست یابید؛ همچنین باید در صورت تکان خوردن کشکک زانو، پیش از هرگونه اقدامی به پزشک متخصص مراجعه کنید تا میزان دررفتگی کشکک زانو شما را مشخص کند و نیاز یا عدم نیاز به عمل جراحی را تشخیص دهد. در ادامه، به بررسی انواع روشهای درمان دررفتگی کشکک زانو میپردازیم:
تقویت عضله همسترینگ
تقویت عضله پشت ران که به عنوان عضله همسترینگ نیز شناخته میشود؛ یکی از مهمترین گامهای ابتدایی برای درمان دررفتگی کشکک زانو به شمار میرود. شما میتوانید این عضله را با استفاده از برخی از تمرینهای بدنسازی ساده در منزل تقویت کنید. برای تقویت همسترینگ، به پشت روی زمین دراز بکشید و یک پا خود را از زانو خم کنید. سپس پا دیگر را به حالت صاف به آرامی به سمت بالا آورید تا زمانی که در پشت ران خود کشش احساس کنید.
میتوانید دستان خود را در پشت زانو قرار دهید تا کنترل بهتری روی انجام حرکت داشته باشید. همچنین توجه کنید که در این حرکت، کمر شما باید از زمین فاصله داشته باشد. در نهایت، وضعیت بدن خود را به مدت چند ثانیه در این حالت نگه دارید و سپس به حالت عادی بازگردید. این حرکت باید در تعداد مشخص انجام شود؛ برای آگاهی از تعداد دقیق، از پزشک خود مشورت بگیرید.
کشش عضلات چهار سر
یکی دیگر از روشهای درمان خانگی کشکک زانو با ورزش، این است که عضلات چهار سر خود را تقویت کنید. برای انجام این حرکت شما باید پا خود را از پشت به سمت بالا خم کنید تا زمانی که در عضلات پشت ران خود احساس کشش داشته باشید. دقت داشته باشید که در انجام این حرکت، کمر و زانو پا ثابت شما نباید خم شود. همچنین برای تسلط بهتر بر این حرکت، میتوانید از دست خود برای گرفتن مچ پا کمک بگیرید تا با راحتی بیشتری آن را انجام دهید.
درمان خانگی دررفتگی کشکک زانو
در صورت تشخیص پزشک مبنی بر عدم نیاز به عمل جراحی، میتوانید درمان دررفتگی کشکک زانو را در منزل انجام دهید. معمولا حرکات اصلاحی که برای بهبود وضعیت زانو در نظر گرفته میشوند؛ نیاز به وسایل خاصی ندارند و شما این امکان را دارید که به راحتی آنها را انجام دهید. تقویت عضلات متصل به کشکک زانو مانند همسترینگ و چهار سر، استفاده از کمپرس آب سرد به صورت مداوم و انجام حرکات اصلاحی، از جمله عواملی هستند که میتوانند کمک خوبی برای درمان تکان خوردن کشکک زانو شما باشند.
البته دقت داشته باشید که در صورت دررفتگی کشکک، شما ابتدا باید تحت نظر پزشک متخصص کشکک زانو را به محل ابتدایی آن بازگردانید و آن را جا بیندازید. جا انداختن استخوان باید حتما تحت شرایط ویژه انجام شود و افراد نمیتوانند به تنهایی نسبت به انجام آن اقدام کنند. تمام حرکات اصلاحی باید پس از جا انداختن کامل زانو انجام شوند تا فرد به بهبودی کامل دست یابد.
برای درمان کشکک زانو با ورزش برای اینکه بهترین نتیجه را بگیرید بهتر است زیر نظر دکتر متخصص باشد، از این جهت دکتر حوصله میتوانید گزینه مناسبی برای شما که قصد بهبود کشکک زانو را دارید است.
دررفتگی کشکک زانو در کودکان
دررفتگی کشکک زانو بیشتر در کودکان دیده میشود که از علتهای اصلی آن میتوان به نرم بودن مفاصل در سنین پایین اشاره کرد. البته برخی از کودکان به دلایل مادرزادی نیز دچار عدم ثبات استخوان کشکک زانو هستند که این موضوع نیز ممکن است احتمال در رفتن این استخوان را افزایش دهد. در اقدام اولیه پس از دررفتن کشکک زانو کودک، باید به سرعت از کمپرس آب سرد استفاده کنید و کودک را در حالت دراز کشیده قرار دهید تا از آسیبهای بیشتر به مفاصل و رباط جلوگیری کنید.
روش درمان تضمینی دررفتگی کشکک زانو
علائم دررفتگی کشکک زانو را میتوان در گروههای سنی مختلف مشاهده کرد؛ اما این موضوع بیشتر در میان کودکان به علت نرمتر بودن مفاصل، شایع است. برخی از ورزشها که منجر به تقویت عضلات ران میشوند؛ میتوانند از دررفتگی این استخوان تا حدی جلوگیری کنند. شما میتوانید در صورت دررفتگی استخوان کشکک زانو و تشخیص پزشک مبنی بر عدم نیاز به جراحی، درمان دررفتگی کشکک زانو با ورزش را با استفاده از تعدادی حرکات اصلاحی در منزل انجام دهید.
سوالات متداول:
تکان خوردن کشکک زانو با ورزش درمان میشود؟
بله، در دررفتگی جزئی کشکک زانو شما میتوانید با مجموعهای حرکات اصلاحی این مشکل را برطرف کنید.
آیا تکان خوردن کشکک زانو درد دارد؟
برخی از افراد با درد شدید به پزشک مراجعه میکنند که این موضوع به خاطر دررفتگی شدید و پارگی تاندونهای مرتبط با این استخوان اتفاق میافتد.